Det är fascinerande att vara parfymör (en näsa i tekniska termer) nuförtiden. Kunderna är så välinformerade att när de ställer en fråga är den ganska detaljerad. De naturliga frågorna handlar om material. Kunder känner sin Javanol från sin Ambroxan . Den svårare frågan är alltid varför vi väljer att göra det vi gör. Inte bara filosofin bakom våra skapelser utan också vårt val att göra limited-run.

Nu kan jag lätt säga att jag bara blir uttråkad och avslutar det här, men det är mer än så. Allt började 2015.

Även om Les Vides Anges funnits som ett namn vi använt för vårt konstkollektiv sedan slutet av 1990-talet, började vi skapa dofter först för fem år sedan. Jag arbetade som fotojournalist medan Lucien – som som en del av LVA konstkollektivet tillbringade större delen av sitt liv med en sprayburk i händerna – precis hade avslutat en termin som lärling för en tysk parfymör som vi träffade när vi arbetade i Berlin. Jag var inte med först, men det tog inte lång tid för Les Vides Anges att förvandlas från konstteam till parfym.

Hans första kontrakt var alla industridofter. Inte tråkigt men mindre än utmanande. Strax efter det fick han samtal för att göra skräddarsydda parfymer för privatpersoner. Det är här saker och ting blir intressanta. Jag bestämde mig för att vara med.

Människorna som beställer en skräddarsydd parfym vet vad de vill ha – ingredienser, accordprogression, etc. Jag började utveckla formler som tog sig förbi monotonin hos designerparfym. Med varje ny nischparfym kom fröna till andra dofter. Jag gick ner i kaninhålet.

År 2018 vände vi oss i cirklar. Lucien gick vidare till andra saker och jag tog över La Maison LVA . Även om jag hade, och fortfarande har, en stadig ström av industriella och skräddarsydda dofter att arbeta på, hade jag böcker och böcker med formler. Jag bestämde mig för att testa vattnet med la 1e. Vi sålde slut snabbt och lade ut fler. Men jag ville inte skapa ett par parfymer och luta mig tillbaka. Så jag föreslog ett hinder. Något som skulle hålla Les Vides Anges igång samtidigt som kunderna skulle komma tillbaka.

Begränsad användning är inte en unik idé. Vi stör ingenting. Men när vi bestämde oss för att begränsa antalet parfymer till 50 flaskor blev det klart. Vi kunde prova nya saker – hela tiden. Det skulle vara inbäddat i vårt DNA. Även om en doft kan sälja slut, har vi de arkiverade formlerna och kanske kommer tillbaka till den en dag (eller aldrig).

Under tiden tvingas jag gå framåt. Kanske är det mitt journalistiska tankesätt. Jag bygger vidare på vad vi har gjort genom att utforska nya ingredienser och omtolka våra befintliga formler. Alla våra experiment fungerar inte som ett eftertraktat extrait de parfum, så det är där våra ljus och rumsparfymer kommer in.

Sedan 2018 har Les Vides Anges lagt ut fem parfymer i begränsad upplaga, alla författade av mig — jag tar hand om vår nischlinje medan Lucien fokuserar på kommersiella dofter. Vi har tjugo experiment i rotation och två nya extrait de parfum som mognar i valvet. Det är en fascinerande tid att vara parfymör.